Η πρώτη δοκιμαστική λειτουργία της γραμμής έγινε στις 7/7/1895 ενώ τα επίσημα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 10/03/1896. Το 1891 το δίκτυο άρχισε την παραλαβή των ατμαμαξών έτσι ώστε το 1896 το τροχαίο υλικό να αποτελείται από τρεις ατμάμαξες, τέσσερα επιβατικά και τέσσερα εμπορικά βαγόνια.

Η ντιζελοκίνηση στη γραμμή Διακοπτού – Καλαβρύτων, ήρθε το 1959. Λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης το Μάρτιο του 1959 παραλείφθηκαν τρεις αυτοκινητάμαξες από τον Γαλλικό οίκο BILLARD, αποτελούμενες από δύο οχήματα και ένα μεσαίο όχημα παραγωγής ενέργειας (ΟΠΕ).

Από τις αρχές Ιουνίου δρομολογήθηκαν οι νέοι συρμοί του οδοντωτού στη διαδρομή Διακοπτό – Καλάβρυτα . Το επιβατικό κοινό και οι τοπικές αρχές δέχθηκαν τη δρομολόγηση των νέων συρμών με ενθουσιασμό, γιατί αποτελούν μία νέα εποχή για τον "οδοντωτό σιδηρόδρομο" και την ανάπτυξη της περιοχής.
Εκδηλώσεις
Φυλλάδιο 120 Χρόνια Οδοντωτός
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator
Κυριακή, 24 Απρίλιος 2016 18:49
PDF Εκτύπωση E-mail

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να κατεβάσετε το φυλλάδιο 120 Χρόνων Οδοντωτού Σιδηρόδρομου.

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 24 Απρίλιος 2016 18:55
 
120 ΧΡΟΝΙΑ ΟΔΟΝΤΩΤΟΣ
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator
Σάββατο, 23 Απρίλιος 2016 00:00
PDF Εκτύπωση E-mail

Έγινε κιόλας...120 χρονών! Κι όμως, παραμένει φρέσκος, νεότατος, ακμαίος και καθημερινά προσφέρει 'δώρο' σε μικρούς και μεγάλους, μια συγκλονιστικής ομορφιάς διαδρομή κατά μήκος του ποταμού Βουραϊκού, ενώνοντας την παραλία με το βουνό. Ο λόγος για τον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο Διακοπτό-Καλάβρυτα, που την Πέμπτη 10 Μαρτίου είχε τα γενέθλιά του, με το Σύλλογο Φίλων Οδοντωτού να οργανώνει μια μικρή μα πολύ ζεστή γιορτή για να τιμήσει την επέτειο.

Στον σταθμό του τρένου στο Διακοπτό, οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να δουν βίντεο με στιγμιότυπα από την κατασκευή, την πορεία και τα καθημερινά ταξίδια του ιστορικού σιδηροδρόμου, που μόνο ευχάριστες αναμνήσεις έχουν αφήσει στους χιλιάδες ντόπιους και επισκέπτες που βρέθηκαν έστω και μια φορά στους συρμούς του.

 

Το κοινό καλωσόρισε ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Γιάννης Καραπαναγιώτης, ξετυλίγοντας το κουβάρι της ιστορίας του Οδοντωτού, που ξεκινά στα χρόνια του Χαρίλαου Τρικούπη, στην πρώτη διαδρομή στις 10 Μαρτίου 1896 και στις αμέτρητες που ακολούθησαν από τότε μέχρι σήμερα. Το λόγο ακολούθως πήραν οι δήμαρχοι Καλαβρύτων κ. Γιώργος Λαζουράς και Αιγιαλείας κ. Θανάσης Παναγόπουλος, οι οποίοι εξήραν τη σημασία του τρένου για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής αλλά και ως ισχυρού συμβόλου της καθημερινής επαφής των κατοίκων των δύο Δήμων. Το παρών έδωσε και ο εκπρόσωπος του ΟΣΕ, αρχιμηχανικός κ. Δημήτρης Τζιβάρας απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό και ακολούθησε ομιλία του προέδρου της Δ.Κ. Διακοπτού κ. Βάσου Σταυρόπουλου, για να ολοκληρώσει τον κύκλο η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κα Μαρία Τσουκαλά, η οποία αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της συνεργασίας μεταξύ των δήμων της Αιγιάλειας και των Καλαβρύτων και φορέων που θα διοργανώσουν σειρά εκδηλώσεων μέσα στο μήνα Μάιο, αφιερωμένων στα 120 χρόνια του Οδοντωτού Σιδηρόδρομου και με στόχο να καθιερωθούν σε βάθος χρόνου.

 

Το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι αντιδήμαρχοι Ανατολικής Αιγιαλείας κ. Φάνης Σταυρόπουλος και Ανάπτυξης κ. Βασίλης Γ. Χριστόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Διακοπτού κ. Τρύφωνας Λίβας, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Χρήστος Μπούνιας, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγιαλείας κ. Παναγιώτης Μαρινόπουλος, τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κ.κ. Μαρία Παπαγεωργίου και Κατερίνα Νομικού-Σπανού κ.α.. Οι προσκεκλημένοι μετά τις ομιλίες, απόλαυσαν κεράσματα από τον Σύλλογο Φίλων Οδοντωτού και έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες μπροστά στην ιστορική ατμήλατη μηχανή ΔΚ 8003, που βρίσκεται ανάμεσα στον σταθμό του τρένου και στο υπό κατασκευή Info Center για τον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο. Ειδικά χρωματιστά καπνογόνα δημιούργησαν μάλιστα μια ειδυλλιακή εικόνα, λες και η μηχανή θα ξεκινούσε από στιγμή σε στιγμή να κυλά στις ράγες για το ταξίδι προς τα Καλάβρυτα...

Σημειώνεται πως βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η κατάρτιση προγράμματος εκδηλώσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα, με αφορμή τα 120 χρόνια του Οδοντωτού Διακοπτού-Καλαβρύτων, που στοχεύει στην τοπική ανάπτυξη, στην αύξηση του τουρισμού αλλά και στην ευρύτερη ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και της γαστρονομίας, το οποίο θα υλοποιήσει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τους Δήμους Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, το Σύλλογο Φίλων Οδοντωτού, το Σύλλογο Ορειβασίας-Χιονοδρομίας-Αναρρίχησης και Προστασίας του Περιβάλλοντος Καλαβρύτων, την Αχαΐα Αναπτυξιακή Α.Ε. και το Γενικό Λύκειο Διακοπτού.

 

ΠΕΠΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

 
κέντρο πληροφόρησης για τον Οδοντωτό Δ-Κ.
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator
Σάββατο, 23 Απρίλιος 2016 00:00
PDF Εκτύπωση E-mail

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης της παλαιάς αποθήκης εμπορευμάτων στο Σ.Σ. Διακοφτού, και μετατροπής της σε κέντρο πληροφόρησης για τον Οδοντωτό Δ-Κ.

Έτοιμο το στολίδι μας!


Σε πρώτη φάση θα στεγάζονται τα γραφεία του συλλόγου μας και στην πορεία θα διαμορφωθεί ως μουσείο.